donderdag 23 augustus 2012

pannenkoeken (1), glutenvrij, eivrij, lactosevrij, melkvrij

Hier een eerste recept voor pannenkoeken van mijn kant. Omdat ik zelf geen gluten kan eten en in het meeste glutenvrije brood E412 zit (guargom), waar ik ook niet tegen kan, ben ik op zoek gegaan naar iets dat brood kan vervangen. Ik maak nu pannenkoeken van verschillende soorten meel, hele dunne koeken. Daar houd ik van. Hou je meer van dikkere soorten, gebruik dan wat minder water. Meer smaak kun je er in brengen door ei toe te voegen (als je dat wel mag eten), of (lactosevrije) melk, rijstmelk, sojamelk, havermelk, kokosmelk of wat voor melk dan ook. En natuurlijk kun je er dingen doorheen bakken als spekjes, kaas, uitje, paprika, tomaat enz. Maar dat laat ik allemaal aan je eigen fantasie over.

Wat je nodig hebt:
400 gram boekweitmeel
1 zakje (wijnsteen) bakpoeder
1200 ml koolzuurhoudend water
zout (halve theelepel)
(kokos) olie

Roer de bakpoeder, het meel en het zout door elkaar. Voeg dan een vierde deel van het water toe. Roer het geheel goed door, zodat er geen klontjes blijven bestaan. Voeg een eetlepel olie toe en daarna telkens een deel van het water, tot er een dun beslag is ontstaan.
Smeer de koekenpannen met een kwastje in met olie. De eerste keer mag je redelijk wat olie gebruiken. Verhit de pannen op de hoogste stand, tot deze goed warm zijn. Doe er een dunne laag beslag in en zet dan de hitte bron een tikje zachter. Ik heb een keramische plaat. Deze kan tot 9, maar zet ik op 7. Het beslag moet namelijk wel goed gaar worden en naar mijn idee duurt dat iets langer bij glutenvrij meel. Als het beslag loslaat van de pan en bruin kleurt, kun je het omdraaien.
Eventueel kun je met het kwastje na het omdraaien de pannenkoek nog iets met olie bestrijken. Meestal zal dit niet nodig zijn. Als de pannenkoek klaar is en uit de pan, kun je met het kwastje weer een klein beetje olie erin doen. En verder bakken maar. Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. goeie tip en een duidelijk recept, ik ga het vanavond proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. hallo,
    bedankt voor je recept, ik heb het als basis gebruikt voor glutenvrije, eiwitvrije, boekweitvrije, tarwevrije en suikervrije pannenkoekjes:
    ik heb de pannenkoekjes gebakken met volgende bloemmengeling:
    150 g rijstmeel, 100 g aardappelzetmeel en 250g witte glutenvrije bloem op basis van mais. 600ml rijstmelk, 600 ml spuitwater, 1 zakje wijnsteenbakpoeder, zout, 4 eetlepels agavestroop, 2 eetlepels olie en 2 koffielepels 'no egg' van orgran.

    BeantwoordenVerwijderen